Tuesday, July 23, 2024
HomeKryesoret25 vjetori, Bllaca propozohet të shndërrohet në vend pelegrinazhi

25 vjetori, Bllaca propozohet të shndërrohet në vend pelegrinazhi

Qindra mijëra refugjatë në gjendje të rënduar. Shumica nga ta janë fëmijë, gra e të moshuar.

Kjo ishte pamja që ofronte Bllaca, në prillin e vitit 1999.

Kosovarët që po iknin nga lufta, paqen po synonin ta gjenin tek shqiptarët e Maqedonisë.

Ndër ta ishte edhe Vigan Qorolli, sot zëvendësministër i Drejtësisë.

Vigan Qorolli – Zv.ministër i Drejtësisë shtoi se “ Ditët më të rënda të jetës së njeriut ishin këto përjetime tmerri sepse qindra mijëra njerëz u desh që t’i kalon ditët në qiell të hapur, nëpër mot të ligë e në mungesë kronike të ushqimeve, fatkeqësisht pati dhjetëra vdekje, fëmijë e pleq të cilët sot këtu në Hanin e Elezit i kujtojmë me shumë mall dhe krenari”

Në 25 vjetorin e këtij eksodi, dikush po kërkon që kjo hapësirë të marrë një status të veçantë.

Skënder Asani –Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup tha se“Ideja jonë ishte dhe mbetet që Bllaca të shndërrohet në një vend peligrinazh për të nderuar dhe kujtuar viktimat e gjenocideve ndaj shqiptarëve në të gjitha kohërat. Me këtë ide i dalim borxh viktimave të luftërave dhe vuajtjeve por edhe shprehin një protestë dinjitoze ndaj tendencave që e mohojnë gjenocidin në Kosovë”

Deri tash, kryetari i Hanit të Elezit, Mehmet Ballazhi, thotë se ngjarja nuk e kishte vëmendjen e duhur.

Mehmet Ballazhi – Kryetar i Hanit të Elezit shtoi se “Nuk po i jepet vlera e duhur kësaj ngjarje. Unë mendoj se ky është një holokaust shqiptar, që do të duhej të ishte në vëmendjen e të gjithë pushtetarëve, qofshin qeverive lokale e qofshin qendrore. Duhet që t’i kushtohet një rëndësi më e madhe kësaj ngjarje.

Madje, përvjetori shënohet në dy data, më nëntë dhe dhjetë prill.

Mehmet Ballazhi – Kryetar i Hanit të Elezit deklaroi tutje se “Unë si kryetar komune jam mes dy datave dhe vërtet nuk po mund të pajtohem me këtë mënyrë të organizimit. E këtu do të ishte mirë një iniciativë nacionale, edhe e shqiptarëve të Maqedonisë së Veriut edhe të qeverisë së Kosovës këtu, ndoshta edhe të Shqipërisë që të gjindet një gjuhë e përbashkët, të gjindet një datë”

Në organizimin e 25 vjetorit, morën pjesë pak qytetarë. Shumica e pjesëmarrësve ishin përfaqësues të institucioneve.

Mirsad Shkreta – Deputet i VV-së deklaroi se “Ka qenë një tmerr jo vetëm për qytetarët e Hanit të Elezit mirëpo për gjithë Kosovën. Unë kujtoj që ngjarjet e tilla përveç që janë domosdoshmëri për ta ruajtur kujtesën tonë të vuajtjes popullore, mendoj që duhet të jemi edhe të vetëdijshëm për dokumentimin e fakteve”

Treni, i cili nga Kosova, barti një pjesë të shqiptarëve për në Maqedoni, vazhdon të qëndroj në Bllacë si një objekt kujtese.

RELATED ARTICLES

Lajmet e fundit

Recent Comments